Het kooikerhondje is een oud Nederlands ras en werd in vroegere tijden hoofdzakelijk gebruikt voor de eendenjacht , de zogenaamde eendenkooi , ook deed hij dienst om het erf te bewaken en muizen en ratten te verjagen . Door de jaren heen zijn de eendenkooien stelselmatig verdwenen en is het kooikerhondje uitgegroeid tot een gezelschapshond .

 

kooikerhondje

 

Hij is terughoudend en schuchter naar vreemden toe en zal niet zomaar iedereen dadelijk vertrouwen , maar als hij je eenmaal kent is het een vriend voor het leven . Het kooikerhondje heeft een goede gestruktureerde opvoeding nodig en is daarom niet voor iedereen geschikt , dit moet met liefde , zachtheid en geduld gebeuren schreeuwen en of harde hand werkt averechts en maken hem onzeker en ongelukkig .

Een kooikerhondje heeft veel beweging nodig zoals dagelijkse wandelingen , balspelletjes…. enz dit maakt hem blij en gelukkig De vacht is gemakkelijk in onderhoud af en toe eens een keertje kammen . Het mooie is de pluimstaart en de zogenaamde zwarte oorbellen . De ideale schofthoogte is 40 cm voor reuen en 38 cm voor teven.